Апелативен съд-Пловдив остави  в ареста 51-годишният мъж, обвинен за данъчна

...
Апелативен съд-Пловдив остави  в ареста 51-годишният мъж, обвинен за данъчна
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив остави в ареста мъжът, обвинен в данъчна измама за близо 10 млн. лева

Апелативен съд-Пловдив остави  в ареста 51-годишният мъж, упрекнат за данъчна машинация за близо 10 млн. лв. в Пазарджик
Прочетете още
Срещу него е повдигнато обвиняване за това, че през декември  2022 година е направил опит да изтегли Данък добавена стойност за възобновяване в размер на 9 668 423.75 лв. при автентичен в размер 263.75 лв.. Пред управляващите приложил дневник, че за данъчен интервал месец ноември 2022г., е направил покупки от снабдител на трюфели. Става дума за 2 670 кг бял трюфел и 120 кг. черен трюфел на обща стойност 35 912 160 лева за дата 2.11.2022г. На идващия ден 3.11.2022 година, компанията на М. Д. по документи, заявява пред Национална агенция за приходите, че има продадени 1 650 кг. бял трюфел на обща стойност 22 096 800 лева

В Раздел „ Данък добавена стойност, предстоящ на възобновяване “ в Национална агенция за приходите София по случая е било формирано ревизионно произвеждане, в хода на което  била осъществена насрещна инспекция на посочената компания продавач, при която не били показани документи за генезис на стоката. Също по този начин от данните по делото може да се направи обосновано съмнение, че служащи на друга компания, също посочена в декларациите на обвинения,  не са правили активност по рандеман на трюфели в местността Црънча през месец ноември 2022 година, както е заявил М. Д.

Апелативен съд – Пловдив одобри, че определението на Пазарджишкия областен съд е вярно и законосъобразно. За закононарушението, в което е упрекнат мъжът, се планува наказване отнемане от независимост от 3 до 10 години, конфискация на имущество и отнемане от права за заемане на избрана служба. Съдът одобри, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано съмнение за съпричастност на обвинения към действието, в което е упрекнат. От показанията на очевидец, който е  представител на Национален съюз на преработватели, търговци и събирачи на трюфели, гъби и горски плодове, излиза наяве, че в горските местности към Пазарджик няма залежи на бял трюфел, а количество над 4 300 кг, което е вписано в процесните документи за основаване на симулативност, в действителност съставлява добивът в страната ни на бели трюфели за три години и респективно износът на добитата продукция от такива.

Апелативният съд реши, че при по-лека мярка за неотклонение от „ задържане под стража “ има заплаха обвиняемият  да извърши закононарушение даже против правораздаването, както и да се укрие, защото пътува доста постоянно зад граница.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно член 16 от Наказателно-процесуален кодекс обвиненият се смята за почтен до довеждане докрай на наказателното произвеждане с влезнала в действие присъда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР